Merhaba Arkadaşlar,
CRM süreci genellikle birçok kişinin merak ettiği ve adeta "kapalı kutu" olarak gördüğü bir aşama. Bu nedenle zamanında ben de dahil olmak üzere birçok aday bu kısmın nasıl ilerlediğini, neler yapılması gerektiğini merak ediyor. Ben de kendi deneyimlerimi burada paylaşarak, bu sürece girecek arkadaşlara elimden geldiğince yardımcı olmak istiyorum.
İlk CRM mülakatına 22 Kasım’da girdim. DLR sınavı (şimdiki adıyla PACE) açıklandıktan yaklaşık 1.5 hafta sonra mülakat tarihim belli oldu. Sürenin çok kısa olması nedeniyle birçok yerden destek aldım, çeşitli kitaplar okudum. Tabiri caizse CRM’e ders çalışır gibi hazırlandım ve bu en büyük hatam oldu. Bu yüzden ilk söylemek istediğim şey: CRM’e bir sınav gibi yaklaşmayın, ders çalışır gibi hazırlanmayın.
Mülakat günü takım elbiseyle geldik ve 6 kişi olarak bekledik. Oyun kısmında hepimiz elimizden geleni yaptık. Hatalarımız oldu ama bu çok önemli değil, çünkü zaten hata olması beklenen bir durum. Asıl önemli olan, oyundan sonraki 1'e 1 görüşme kısmı. Bu aşamada, oyundaki takım arkadaşlarımın hatalarından çok bahsettim ve kendi üzerime fazla düşmedim. Ayrıca bana yöneltilen sorulara ezberlenmiş cevaplar verdim. Bu ezber cevaplar ne yazık ki süreci olumsuz etkiledi ve tahmin ettiğim gibi 2 hafta sonra OLUMSUZ sonucunu aldım.
Sonraki 3 ay içinde bazı kitaplar okudum ve özellikle mental olarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Okuduğum kitapları aşağıda paylaştım. Ayrıca YouTube’da Murat Sarısoy ve Umut Torunoğlu’nun videolarını izleyerek süreci daha iyi anladım. Ankara’da bulunan bir uçak simülasyon merkezine giderek kokpit ortamında CRM’in önemini daha yakından görme şansım oldu.
Bir süre sonra beklediğim e-posta geldi ve 14 Şubat için yeni bir CRM mülakat tarihi aldım. Bu kez sadece Boyut CRM’den destek aldım ve kesinlikle tavsiye ederim. Ancak şunu belirtmeliyim: Alınan desteğin verimi tamamen kişisel farklara bağlıdır, kişiden kişiye değişebilir.
CRM günü geldiğinde yine oyun kısmı ile başladık. Hepimiz stresli ve heyecanlıydık ama duruma hakimdi̇k, süreci kontrol edebildik. Sonrasında birebir görüşme aşamasına geçtik. Bu kez ilk mülakatta yapmadığım bazı önemli şeyleri yaptım. Örneğin, odaya girerken nazikçe “Merhaba” dedim, otururken ceketimin önünü açtım, dik durdum ve daha yavaş, sakin bir tonda konuştum. Sorulara da daha içten, kendimce cevaplar verdim. Burada çok önemli bir noktayı vurgulamak istiyorum: Asla yalan söylemeyin. Gerçekten çok belli oluyor. Küçük süslemeler olabilir ama abartmayın; dürüst olun. Bu gerçekten fark yaratıyor.
Özellikle “motivasyon” sorusu gelirse, lütfen klişe cümlelerden kaçının. “Çocukluk hayalimdi”, “Uzun zamandır uğraşıyorum” gibi ifadelerden uzak durun. Kendinize özgü cevaplar sizi her zaman bir adım öne çıkaracaktır. Detaylara çok giremiyorum ancak ne demek istediğimi umarım anlatabilmişimdir.
Bu sefer CRM’den çok daha rahat bir şekilde çıktım ve yaklaşık 2.5 hafta sonra OLUMLU sonucunu aldım.
Sonuç olarak: Bu sürece girecek olan arkadaşlara önerim, sakin olun, kendiniz olun ve takım çalışmasına önem verin. Gerçekten “ekip” gibi hareket etmek çok önemli.
Okuduğum Kitaplar:
Muzaffer Çetingüç – Havacılık ve Uzay Psikolojisi
Kerem Gök – Türk Sivil Havacılık Tarihine Damgasını Vuran Uçak Kazaları
Temuçin Gürel – Havacılıkta İnsan Faktörü
Şahin Karasar – Kriz Yönetiminde İletişim Stratejileri
Menderes Çakıcı – Havada Kalan Sorular
Cem Kozoğlu – Bulutların Üzerine Tırmanırken